niedziela, 1 maja 2022

Kuchnia Paschy Wielkanocna zgodna z Biblią - dla początkujących przykłady potraw



 Podstawy kuchni na Pesach /Paschę, Wielkanoc/ :          

Kuchnia paschalna to prosta kuchnia:
;/ Maca przaśna to spożywane pieczywo  w święta - 
specjalna receptura lub zamówienie on-line
;/ to kuchnia bez fermentów /kwasów/- potrzebna wiedza z chemii
/zakaz zbóż , ich przetworów i roślin strączkowych/
;/ to kuchnia koszerna -  np.mięsa dozwolone / baranina, wołowina, jagniecina/ i zakazane /wieprzowina, oślęcina, konina itd/
;/ gorzkie zioła to ważny element 

Wzorem dla mnie prawidłowej kuchni paschalnej  / wielkanocnej/ jest kuchnia hebrajczyków pobożnych, która zachowuje przemyślane zasady kuchni w czasie świąt Paschy. Interpretacja tej kuchni może wnieść do twojego życia wiele nowych smaków i odkryć Prawd biblijnych /Tanach/.
Jeśli poszukujesz porad jak zmienić kuchnię wielkanocną z tradycyjnej na  biblijną przestrzegając zasad żywienia podanych przez Stwórcę Boga to zapraszam do przejrzenia notatek poniżej.

..                                                                                                                   ..

    Co tu znajdziesz w pierwszych krokach do zmian:     
 
I. Podstawy kuchni na Pesach / Przaśniki, Wielkanoc:     

1.  Maca Pesachowa - Przaśniki  to  pieczywo bez kwasu, fermentu wg specjalnej receptury 
/2Mojż.12.15,18-20 /4-20/; 2M.13.6,7; 2Mojż.23.15; 2M.34.18;  
3Mojż.23.6;4M.28.17; 5M.16.3-8/; " Przez 7 dni będziecie jeść przaśniki."
2.  Kuchnia bez fermentów /kiszonek, zakwasów itp/- zakaz spożywania i    posiadania kwasów w miejscu zamieszkania i obejściu./wiedza chemiczna / 2Mojż.12.15,19,20;  2Mojż.13.3,7; 5Mojż.16.4;/  Co to jest ferment. 
3. gorzkie zioła - 2Moj.12.8;
4. koszerność - m.in.mięsa czyste czyli zasady jakie mięsa Bóg pozwolił spożywać a jakie mięsa są zabronione do spożycia - opis w Biblii. 3Mojż.11; 5Mojż.14.3-21; 
link o koszerności- luźne notatki:
 II.  Rozdział dla uzależnionych od wieprzowiny jako nieczystego mięsa        
       Czym ją zastąpić - kilka porad.
 III. Co możemy jeść w Pesach i Przaśniki ? Nie martw się - głodny nie będziesz-kilka porad.   
1/Spis niektórych zbóż, pseudozbóż z nasion traw, mąki zbożowe, traw i mąki warzywne, strączkowe, białka-mąki z ziaren i nasion.
2/ Ryby i Grzyby- Potrawy z ryb i grzybów
3/ warzywa , owoce i orzechy
4/ mięsa czyste /3Mojż.11.
5/ nabiał  
6/ jaja  
7/ oleje i oliwy 
 
IV. Pomysły na produkty, z których możesz stworzyć interesujące , zupełnie nowe dania na Wielkanoc z zachowaniem zasad biblijnych: z czego robimy kluski, naleśniki, ciasta, torty, = maca - pasty, dodatek do potraw
V. Tradycje paschalne różnych grup wierzących - linki
    Talerz sederowy z tradycji żydowskiej na Pesach. - link
VI. Kilka uwag, które pomogą ci podjąć  decyzje o  świętach Paschy - kontrowersje, unieważnienia, kontynuacje. I. Przypomnienie o świętach biblijnych: link do  Pesach-Przaśniki/Wielkanoc/ Obrządek coroczny i na wieki ; 2Mojż.12.10,14,17,24,25;/12.1-28/ 2Mojż.34.28/29-40/;Hbr.11.28;1Kor.5.7-8;  link.
VII. Plan przygotowania się do Paschy -Przaśników. 

VIII. Badamy tematy dotyczące kuchni Pesachowo-przaśnikowej

IX. Coroczne przemyślenia  od 5783r/2023r.

Stwórz nową tradycję Świąt Wielkanocy / Paschy, Pesach/ w oparciu o Boże zasady opisane w Biblii .... biblijną Wielkanoc. Nie wg przepisów i pomysłów różnych denominacji ale wg zasad Boga Wszechmocnego , zgodnych z Jego Słowem. 

                                                                                                                 


Święta to najlepszy czas, 
by odpowiedzieć wdzięcznym sercem, 
posłuszeństwem, 
radością i pięknymi słowami, 
na miłość Boga do nas. 
Miłością za Miłość.




       Pierwsze kroki do zmian:      

      I. Podstawy kuchni na Pesach - Przaśniki, Wielkanoc;      

      1. Maca Pesachowa - Przaśniki- pieczywo bez kwasu    
wg specjalnej receptury - nakaz spozywania przaśników przez 7 dni
/2Mojż.12.15,18-20 /4-20/; 2M.13.6,7; 23.15; 2M.34.18;  
3Mojż.23.6; 4M.28.17; 5M.16.3,8; 1Kor.11.17-34;/
 Rzekł Bóg Wszechmocny:" Przez 7 dni będziecie jeść przaśniki." - 2M.12.15;
     

Najważniejsza w  święta to:

Maca Pesachowa- pieczywo przaśne z pszenicy, podstawa i symbol 7-dniowych świąt jako symbol wyjścia Izraela z Egiptu / czas odwrócenia się od świata i podążanie za Bogiem/.

Kwas - ferment symbolizuje kłótnię , obłudę, nieszczerość,fałsz.


Rzekł Bóg Wszechmocny:

"W pierwszym miesiącu /Nisan/ od wieczora 14-ego dnia tego miesiąca aż do wieczora 21 dnia będziecie jedli przaśniki."-2Mojż.12.18; /Exodus, Szemot/

Brak kwasu w pieczywie to przaśność. Przaśny chleb jest głównym symbolem tych świąt Paschy/ Pesach, Wielkiej  Nocy/. My mamy być też przaśni bez kwasu / kłótni, sporów/. To bardzo ważny powód do przestrzegania podanych przez Boga zasad przaśności - symbolu Prawdy , pokoju, zgody, co nie jest w wielu przypadkach łatwe nawet w najlepszej rodzinie. Więcej o przaśnym pieczywie przeczytasz poniżej.
Ferment to  symbol sporów, kłótliwości, hipokryzji. 

" Usuńcie stary kwas, abyście się stali nowym zaczynem , ponieważ jesteście przaśni; albowiem na naszą wielkanoc jako baranek został ofiarowany Mesjasz /Pomazaniec/.
Obchodźmy więc święto nie w starym kwasie ani w kwasie złości i przewrotności, lecz w przaśnikach szczerości prawdy." 1Kor.5.7-8;
/Paweł do Koryntian/



tu przepis na domową macę :

Możesz zamówić certyfikowaną przaśną specjalną macę na Pesach w sklepie koszernym przez internet. Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza niż własnej roboty w domu. Najczęściej paczka zawiera 1 kg mac pesachowych. Chociaż maca ma nie smakować i nie dogadzać podniebieniu podobnie jak to było w czasie wyjścia Izraela z Egipskiej niewoli. Dzięki temu choć na chwilę zrozumiemy trudy i radości  wędrówek za Bogiem. 5Mojż.16.3 - to chleb nędzy.

Rzekł Bóg Wszechmocny:
" We wszystkich siedzibach waszych jeść będziecie przaśniki." -2M.12.20

Spotkasz poglądy, że maca własnej roboty w domu nie może być koszerna, bo trzeba śledzić ziarno pszenicy od dnia zebrania aż do dnia robienia z niej macy, by ziarno w żaden sposób nie nabrało wody, nawilżenia i mogłoby zafermentować. I za jedyną koszerną uważa się tę ze sprzedaży w sklepach koszernych z certyfikatem.
Spotkasz opinie, że maca domowej roboty nie może mieć pęcherzyków, ma być płaska, nie pofalowana.
Inni wypowiadają się, że mąki, jeśli tylko nie są zarobaczone i bez dodatków insektów, nadają się dorobienia mac domowych. 
Opinii i zasad jest wiele w różnych grupach w zależności od zaawansowania w ten temat lub uzgodnionych w denominacji zasad. Są utrudnienia i ułatwienia.
To co jest jasne: w Wielkanoc obowiązuje przaśność i brak kwasów w żywności i na terenie  domu, posesji, naszego miejsca stałego przebywania.
Nie oznacza to, że poza domem możesz jeść fermentowane produkty lub pieczywo na drożdżach czy zakwasie.
Każdy niech sam zdecyduje przed Bogiem.  Kto nie ma społeczności opracuje własne zasady doskonaląc je kolejnymi krokami, w kolejnych latach  i zdobywaną wiedzą. To jest proste i łatwe, wiele po drodze można się nauczyć.
" Przez 7 dni jeść będziesz przaśniki."2M.13.6,7; 3Mojż.23.6; /Wajikra,Leviticus/

Niektórzy stosują mąkę macową z utartej gotowej macy pesachowej , żeby zrobić  inne pieczywo tj. Bułeczki z mąki macowej pieczone na wzór ciasta ptysiowego.

Warto zasięgnąć wiedzy z kuchni hebrajskiej lub niektórych mesjańskich, która to kuchnia najwierniej przestrzega zasad żywienia codziennego i świątecznego. Może zdarzyć się jakieś uchybienie w książkach kulinarnych. Trzeba po prostu rok w rok doskonalić wiedzę na temat kuchni pesachowej  i przaśności pieczywa, układać menu świąteczne dla domu. Czas przygotowań i planowania można już rozpocząć w styczniu/lutym.

Powiedział Bóg Wszechmocny: 2M.34.18; 4M.28.17 , 5M.16./3/,8;
" Przez 7 dni będziesz spożywał przaśniki, jak ci nakazałem..." 

Bierz się do pracy nad kuchnią pesachową biblijną już teraz i nie odkładaj na potem, bo minie rok po roku bezowocnie . Czasu nie cofniesz.Życzę dobrej przygody z kuchnią .


Ważne: chrupkość macy nie mówi nam o tym czy jest bez kwasu czy na kwasie. 
O przaśności macy świadczy proces powstawania macy, w którym nie zaszła fermentacja.

Do czego wykorzystać w święta macę?
- jako kanapki z pastami
- pokruszone mace do zup i rosołów zamiast makaronu
- do wypieków ciast
- mielona maca jest mąką macową i można wykorzystać jako pieczywo przaśne do pieczenia bułeczek w stylu ciasta ptysiowego.
- namoczona może być dodatkiem w jajecznicy


 2Kuchnia bez fermentów  - zakazane fermenty  na Paschę  

To wielka umiejętność przeprowadzić dom przez te 7 dni świąt bez kwasu i fermentów. To sztuka kulinarna nie dopuścić, by w trakcie świąt powstały świeże fermenty z czegokolwiek nawet z charosetu, zup, sosów, sałat . A przecież niemal wszystkie produkty mogą  zafermentować, nabrać kwasu i nie nadawać się do spożycia nawet...
Podobnie to wielka umiejętność, sztuka, przejść przez życie bez obłudy, zakłamania , fałszu, sporów i pozostać zawsze w Prawdzie. A przecież w każdych nawet najlepszych relacjach mogą powstać nieporozumienia, kłótnie, urodzi się fałsz, pojawi manipulacja czy drobne kłamstwo, nadużycie,wykorzystanie.
Do Pokoju jesteście powołani, synowie Pokoju.

OPIS W Biblii: 2Ks.Mojżeszowa 12.15,19-20; 2Mojż.13.3,7;ks.Wyjścia,Exodus, Szemot/ ; 5Mojż.16.4;/księga Powtórzonego Prawa , Deuteronomium, Dewarim/;

"Przez 7 dni nie będzie kwasów w domach waszych"
" Nie będziecie jedli nic kwaszonego- 2M.12.19,20;
To czas trwania świąt przez 7 dni z wykluczeniem kwasów, fermentów. 

Bóg Wszechmocny rzekł:
" Nie wolno tedy jeść chleba kwaszonego." -2M.13.3; /Exodus, Szemot/

Co to oznacza? W różnych grupach religijnych istnieje inny podział na fermenty i nie fermenty, podobieństwa czy różnice.
Wg mnie  potrzebna jest wiedza z chemii i dobrze jest samemu przeanalizować co może zakwasić się z produktów i w jakim czasie. Wszystkie produkty spożywcze mogą ulec fermentacji. I trzeba pokierować tak kuchnią, by w ten czas świąteczny nie dopuścić do takich reakcji chemicznych.
W życiu też powinniśmy kierować się prawdą, szczerością, pokojem, zgodą, unikaniem nieporozumień, unikaniem kwasów w relacjach.

Bywa, że w relacjach między ludźmi też potrzeba uwagi i czujności, by ani zbytnia frywolność, czy nieuprzejmość, zbytnie spoufalanie się czy nawet najmniejsze przekroczenie granic nie spowodowały fermentu, nieprozumień, podejrzeń a nawet zerwania relacji. Brak fermentu w kuchni to dobry obraz dbania o relacje w domu, rodzinie, pracy, miejscu nauki czy studiów.

Podstawa :   zachęcam do trzymania się podstaw Biblii na temat świąt. 
A z  jakimi poszerzonymi zasadami możesz spotkać się w te święta?
: zakaz mąki , strączkowych roślin, ryżu, maku itd
Sam zdecyduj jaki zakres ograniczeń wprowadzisz do swego domu przez te 7 dni.
Tylko 7 dni. Dobrze jest zacząć od tych podstawowych 5-ciu produktów: 
żyto, pszenica, jęczmień, proso, owies.

Dozwolone są naturalne kwasy np.z owoców jak soki z cytryny. Sok z cytryny nie jest efektem fermentacji. 

Główny cel kuchni bez kwasów przez 7 dni:
tak zorganizować kuchnię, by nic co sfermentowane nie przedostało się na stół do spożycia. Fermentacja może zajść nawet w niezakwaszonych potrawach. Wystarczy  np. charoset , który jest robiony  na zimno, bez przesmażenia, może już na 2-3 dzień fermentować.
Czego nie spożywamy?
Nie jemy w tym czasie pieczywa, chleba, ciast, pieczonych na drożdżach czy zakwasach , proszkach wywołujących fermentację i spulchnianie ciasta. Tego dnia je się PRZAŚNIKI, pieczywo bez fermentu. Nie zawsze chrupkie pieczywo oznacza przaśne. 
 Słowa Boga Wszechmocnego :
"Nie znajdzie się u ciebie nic kwaszonego i nie znajdzie się u ciebie  kwasu w obrębie wszystkich granic twoich." - 2M.13.7; /Exodus/ 

Trzeba zauważyć , że różne grupy stosują różne eliminowanie potraw jako ferment i ty sam, sama , też ułożysz z czasem odpowiedni dla waszych rodzin właściwy jadłospis. Podstawą są wyeliminowane niektóre zboża.


Biblia / sprawdź przekład katolicki w 1000-latce, protestancki, hebrajski i w pozostałych przekładach/, Słowo od Boga , zakazuje spożywania fermentu czyli fermentowanych, zakwaszonych pieczyw. Niektórzy widzą w  zakazie  wszelkie zakwaszane warzywa, kapusty, ogórki, sałatki na octach lub kwaszonki z warzyw lub potrawy wykonane z fasoli, ciecierzycy i innych strączkowych.. Związane to jest z całą historią wyjścia Izraela z Egiptu, procesem pójścia za Bogiem, dziełem zbawienia ludzkości, twoim rozumieniem ograniczeń.

5Mojż.16.4; /inaczej to księga Powtórzonego Prawa , Deuteronomium, Dewarim/; " Przez 7 dni nie pojawi się u ciebie kwaśny zaczyn na całym twoim obszarze."

Drobne porady do tworzenia tradycji bez fermentów zgodnej z Bożymi zasadami na stole świątecznym dla osób , które zdecydowały się przestrzegać święta Pesachu/Paschy/ i Przaśmików zgodnie z Biblią

Zakazane ZUPY na  wielkanoc, czas świąt Paschy i Przaśników:
;żurki / to sfermentowana mąka żytnia lub mieszanej z przewagą żytniej/ 
;barszcze białe  / ferment na mące pszennej, owsianej, mieszanej / 
;barszcze czerwone na zakwasie z buraków lub na fermencie chlebowym lub z mąki. To jest biblijnie zakazane na czas 7 dni. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt Wielkanocy bez żurku, szyneczki wieprzowej, bigosów,  białej kiełbasy w żurku a to wszystko jest niedozwolone. 
Dobry pomysł to taki, żeby najeść się żurku lub barszczu tuż przed świętami oczywiście i to nie na mięsach zakazanych a dopuszczonych do spożywania. 

Porada: Dla osób przyzwyczajomych do barszczu czerwonego: 
Barszcz czerwony można ugotować  jako zupę buraczaną zakwaszaną sokiem z cytryny zamiast  kwasem  z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków, buraków czy żurkiem tzw.fermentem-kwasem.

 Kwasy z owoców są dozwolone, bo są kwasami naturalnymi a nie powstałymi w wyniku  fermentacji. Jeśli uważasz , że w Paschę nie będziesz dodawać octu lub kwasów z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty to cytryna jest dobrym  wyjściem? Sam rozsądź. 

Ciasta:
Popularne baby wielkanocne wyrastają pięknie na drożdżach i zakwasach, spulchniaczach  - i to również jako ferment jest zakazane. Czym zastąpić? Może sprawić to trochę kłopotu ale zawsze przyjdzie na to rada. Wiele pysznych ciast i tortów czeka na realizację. Twórz swoje wyjątkowe dania na Pańskie Święta Paschy i Przaśników, zgodne z Biblią. Torty i ciasta na biszkopcie z mąki warzywnej, ziemniaczanej, orzechowej lub migdałowej. Ciasta z innych mąk tak przygotowane, by nie zdążyły zafermentować. 




Kruche ciasto z charosetem. Ciasto z mąki migdałowej , wiórków kokosowych i mąki ziemniaczanej na oleju kokosowym. Zaraz po pieczeniu ciasto jest tak kruche aż sypkie i zupełnie  niestabilne. Powinno stać w lodóce minimum 24 godziny, by  nabrało sztywności. Kruche jest napewno.
Bez lodówki, ze względu na olej kokosowy, może  nie być kruche aż tak.
Naprawdę przepyszne.




                                                        



Beza - tort, bezunie, beziki  z owocami i kremem. c.d. ponizeż





Pieczywo:
W Biblii jest nakaz spożywania macy przaśnej przez 7 dni. 
Czym urozmaicić  pieczywo  oprócz macy pesachowej tak, by było ono zgodne z zasadami braku fermentacji:
Możesz przyrządzić placki i gofry na mąkach bezglutenowych, socca , castagnaccio, suszone placki z suszonych owoców, wafle-chlebki gryczane/?/, wafle - chlebki kukurydziane /?/, pieczywo chrupkie kasztanowe z dodatkiem ryżu/?/, chrupki lub chipsy ziemniaczane, ryżowe/?/, gryczane/?/, chrupki z sorgo, kukurydziane, chrupki proteinowe z grochu /?/, pieczywo chrupkie amarantusowe. Mnóstwo dostępnych tych gotowych  produktów jest  na internecie. Trzeba tylko sprawdzić składniki czy nie ma  mąki pszennej i innej z tych zakazanych lub spulchniaczy.
 
Batony proteinowe, które zrobimy sami będą o wiele tańsze. To świetna propozycja dla dzieci i dorosłych. Do szkoły i pracy. Na spacer, śniadanie czy deser. 
Przeczytałam teraz, że 10 sztuk niewielkich batonów to koszt ok.100,00 zł /2022rok/. Za tę kwotę możesz zrobić kilkadziesiąt batonów nawet jeśli dodasz odżywkę białkową i sproszkowane mleko w proszku. Będą  smaczne i  zdrowe. Zamiast batonów  możesz zrobić:
 ; kulki lub kule z tych samych produktów i ułożone w foremkach papierowych 
; cukierki tym bardziej , że będą bez cukru albo o niskocukrowe.
; w kształcie lizaków na patyku jeśli są w miarę utwardzone np czekoladą lub innym środkiem.
; sprasowane w różnym kształcie..
; uformowane w foremkach
 

Groch , Fasola - niektóre grupy świętujące na sposób /Tanachowy/  biblijny Pesach, Paschę, Wielkanoc , odrzucają również strączkowe produkty. Być może dlatego, że trzeba je moczyć ok.12 godzin przed gotowaniem i w tym czasie może nastąpić ferment. Jest na to sposób, by nie doszło do zakwaszenia. 
Wystarczy zagotować  fasolę lub groch w wodzie i odczekać 1-2 godziny. Po zagotowaniu nie grozi ferment. Po 1-2 godzinach zacząć gotować aż do miękkości.

Problemem jest też niewłaściwie przechowywane zboże lub inne nasiona i ziarna np. w warunkach zbyt wilgotnych i może to spowodować fermentacje już po zbiorze ziarna zanim pójdzie do sprzedaży. Na to wpływu i wiedzy nie mamy przy zakupie produktów.
Fasolka szparagowa -zarówno  naturalna jak i mrożona nie wymaga moczenia czyli nadaje się do spożycia. Chyba, że z innych powodó ją eliminujecie.
.......................................................................
Uwaga: /?/- ten pytajnik oznacza na blogu, że są pewne  grupy wierzących nie stosujące wymienionego produktu w tych świętach. Samemu jednak trzeba przemyśleć sprawy kwasu i fermentu jako ważny symbol Pesachu, Paschy, Wielkanocy i zdecydować co będzie na stole.
Sam podejmiesz decyzję i zdecydujesz co wybierzesz. Warto stworzyć własną tradycję świąt zgodnych ze Słowem Boga Ojca.
........................................................................

      3. gorzkie zioła na kolację paschalną do baranka i przaśników- 2Moj.12.8;     
Może to być jadalna cykoria podróżnik - listki podobne do mleczu lub sałata  cykoria endywia zielona lub odmiana czerwona. Chrzan. 

                                4. koszerność - m.in.mięsa czyste                             
czyli jakie mięsa Bóg pozwolił spożywać a jakie mięsa są zabronione 
 - opis w Biblii. 3Mojż.11; 5Mojż.14.3-21;



MIĘSA   DOZWOLONE
Mięsa - spis zakazanych MIĘS na co dzień  i na wszystkie święta:
np wieprzowina, króliczyna, zajęczyna, oślina, wielbłądzina, konina,oślina, strusina, owoców morza  itd.
Dozwolone mięsa : drób domowy - kurczaki, kury, kaczki, gęsi, indyki ; 
; cielęcina, wołowina, baranina, koźlęcina, ryby ;
Tu sprawdź w Biblii / Tanach, Pismo Św. Tora /:3Mojż.11; / inaczej księga Leviticus, Kapłańska lub Wajikra / - 
5Mojż.14.3-21; / inaczej to księga Powtórzonego Prawa , Deuteronomium, Dewarim /.



Koszerowanie mięs dozwolonych.
Przekonałam się z własnej praktyki, że koszerowanie mięs bardzo korzystnie wpływa na smak mięsa. 
Koszerowanie jest prostym zabiegiem. Celem koszerowania jest, by jak najwięcej krwi wydostało się z mięsa pod wpływem wody a potem soli. 
Moczymy mięso w wodzie przez 20 minut. Potem odlewamy wodę i przepłukujemy mięso, solimy je odstawiając na kolejne 20-30 minut czyli układamy na deseczce lub sicie tak, by ściekały płyny z mięsa. Płuczemy mięso ponownie i gotowe .
Jeśli chodzi o czas moczenia mięsa i solenia są różne szkoły i różne zalecenia. 

Jeśli mięso przeznaczone jest na zupę , wywar lub rosół wiele osób odlewa pierwszą wodę , zagotowaną z mięsem . Myje się garnek z pływających i osiadłych szumowin na dnie garnka, potem zalewa się gorące mięso zimną wodą i gotujemy  dalej wg swoich przepisów.

Jeśli już stosujesz dietę biblijną czyli umiesz rozróżniać mięsa czyste od nieczystych, które z nich wolno jeść, a które  są zakazane do spożycia, to dalsze kroki są już łatwe i jasne. Generalnie jeśli wykluczysz na Wielkanoc z domu, kuchni i stołu, wieprzowinę , zajęczynę i króliczynę to już bardzo dobry i duży krok przed siebie czyli bliżej do czystej  kuchni paschalnej. 
 
Trochę wiedzy biblijnej o kuchni czystej wobec Boga czyli koszernej 
lub tzw. diecie biblijnej  przybliży ten link: 

Tu zapraszam do linka o bardziej szczegółowych zasadach biblijnego żywienia :




   II.  Rozdział dla uzależnionych od wieprzowiny jako nieczystego mięsa      
       Czym zastąpić wieprzowinę - nieczyste mięso -  kilka porad.     

Dla jednych  wieprzowina jest smakowita i nie do zastąpienia. Jednak wystarczy kilkumiesięczna przerwa w przygotowywaniu potraw z wieprzowiny a organizm zaczyna rozpoznawać  zniechęcającą przykrą woń. Patrzyłam  na problemy wierzących uzależnionych silnie od wieprzowiny i ich ogromne zmagania z odstawieniem, nawet na samą myśl o  rezygnacji z tych potraw wolą zrezygnować z wiary. Zdecydowałam się podać poniżej kilka przykładów jak można pomóc sobie w walce o wolność czystego odżywiania się zgodnie z biblijnymi zasadami.
Bóg zakazuje jeść tych mięs bez względu na to czy rozumiemy powód tych zakazów, czy nie rozumiemy. Nawet lekarze z przyczyn zdrowotnych zalecają pacjentom odstawienie wieprzowiny , jednak pacjenci wolą ryzykować życiem , byle tylko mieć pod ręką kawałek mięsa wieprzowego. W to miejsce mamy mnóstwo innych zdrowszych i bardziej wartościowych do spożycia mięs tzw.czystych: cielęcina, wołowina, baranina, koźlęcina , drób - kaczki, gęsi, kury, indyki oraz  ryby.
Cały stół chrześcijański wielkanocny zastawiony jest najczęściej zakazanymi szynkami i kiełbasami wieprzowymi, pasztetami wieprzowymi lub zajęczymi, bigosami z wieprzowiną, żurkami gotowanymi na białej wieprzowej kiełbasie. Wieprzowina jest wszędzie i króluje na polskich  stołach a tym bardziej na Pesach.  Dlaczego? Czy nie jest to profanacją ? Nieświadomą czy świadomą?
Skąd ta tradycja niezgodna z Bożym Słowem? Zastanawiam się od lat. Tym bardziej, że  apostołowie nie jedli nieczystych mięs nawet po zmartwychwstaniu Mesjasza a kościołów katolickich i  protestanckich nie było jeszcze w tamtych czasach. Dlaczego więc tak spopularyzowano w Polsce  mięsa zakazane  i to w kraju chrześcijańskim? 
Każda denominacja ma swoje nauki. Warto te nauki sprawdzać z Biblią , w której zapisane są przez Mojżesza zasady żywieniowe dla wierzących a podyktowane przez Stwórcę. Czyli zasady żywieniowe , bezpieczne dla  zdrowia, stworzył Bóg.Zapoznaj się dietą biblijną z Biblii jakiegokolwiek tłumaczenia. 

 Czym zastąpić zakazane mięso, do którego tak mocno przywiązują się ludzie wierzący, głównie chrześcijanie ? 
1/ Pasztet  możesz zrobić z drobiu lub mieszanych dozwolonych mięs. Nawet warzywny pasztet odpowiednio przyprawiony niczym w smaku nie różni się od smaku pasztetu mięsnego. Kupny pasztet może zawierać wiele zakazanych składników łącznie z mączkami z robaków , konserwanty, barwniki ..

3/ Zamiast szynki wieprzowej są przecież  szynki wołowe, kiełbasy baranie , drobiowe białe szynki. Trzeba jednak w sklepie poprosić o dokładny skład i niestety najczęściej dodawany jest do szynek drobiowych tłuszcz wieprzowy lub podawane są we flakach wieprzowych. I to automatycznie skreśla je z listy mięs czystych. Teraz kupując żywność czytajmy skład...

KIEŁBASY  POLSKIE - np.drobiowe jeśli nie mają dodatków wieprzowych to osłonka kiełbas jest z jelita wieprzowego. 

4/ SKWARKI - czym je zastąpić? To bardzo trudna sprawa ale może kilka pomysłów pomoże zapomnieć o ich smaku i chrupaniu:
a/ kiszone ząbki czosnku a szczególnie ząbki wyjęte z zakwasu żurkowego bardzo dobrze smakują i są podobne w smaku jeśli usmaży się je na głębszym tłuszczu. Od rodzaju tłuszczu zależy ich posmak. Udają skwarki jeśli z zewnątrz są zrobione na chrupiąco.
b/ smażone skórki drobiowe - na chrupiąco, chipsy ze skórek;
c/ smażony na tłuszczu pokrojony chleb w kostkę posypany przyprawami - smak zależy od przypraw ale to jeszcze nie to.
d/ smażona cebulka wprawdzie ma inny zupełnie smak ale pomaga przestawić się na inne tory.
e/ pokrojone w kostkę mięso dozwolone i posypane przyprawami usmażyć. Trzeba wyczuć kiedy zdjąć z ognia, by nie były ani surowe ani zbyt twarde ale chrupiące.

5/ Czym zastąpić zakazany smalec ? - świetny jest  smalec gęsi. Powinien stać w lodówce , bo szybko łapie płynność. 
Inny smalec do smarowania to tzw. smalczyk z fasoli białej z majerankiem i jabłkami. Identyczny niemal w smaku jak smalec z mielonymi skwarkami i cebulką. Zaskakujący pozytywnie smak. To niewiarygodne ale tak jest.
6/ UDZIEC Z INDYKA  pieczony z cebulą pokrojoną w paski , pieczony w rękawie lub naczyniu żaroodpornym,  bardzo przypomina smak łopatki wieprzowej pieczonej. 
7/ GALARETKA Z MIĘSEM - ulubienica domów opartych na wieprzowej żelatynie. Bez dodatku jakiejkolwiek żelatyny uzyskasz równie pyszną galaretkę z drobiu / skrzydełka z kurczaka, żołądki i łapki  drobiowe, szyjki kurczaka, chrząstki z indyka  - to najbardziej żelujące części / - powinny gotować się powoli przez ok.5-6 godzin . Bardzo smaczne. Trzeba troszkę nadłubać się przy oddzielaniu mięsa od kostek. Dodatkowo dla podniesienia smaku można dodać inne części mięs. 
Czas gotowania -  do tej pory aż "żelki" ze skrzydełek w miejscu zgięcia lub chrząstki z indyka, przestaną chrupać, być twardawe, a staną się mięciutkie, niemal gotowe do smarowania. 
Bardzo dobrze sprawdzają się gicze cielęce lub wołowe - trzeba je gotować ok.6-8 godzin i łapią strukturę żelatynową po 1-2 dniach stania w lodówce.
Kupne gotowe galaretki mięsem lub rybą najczęściej wzmacniane są żelatyną wieprzową.


8/ Potrawy - na jakich żelatynach ?  - mięsa w galaretach, warzywa lub ryby w galaretach, ciasta z galaretkami owocowymi - otóż  agar agar, pektyny  i żelatyna wołowa zastąpi śmiało żelatynę wieprzową jako składnik zakazanego mięsa./3Mojż.11/.

Szukaj wiedzy medycznej na temat zakazanych mięs.

Tradycja tradycją ale Boże zasady są pierwsze i bardzo ważne  w życiu wierzących . Warto popytać osób, które zrezygnowały z wieprzowiny w swym jadłospisie i zapytać się ich jaki był tego powód , w jaki sposób uwolniły się ze swoich przyzwyczajeń.

Korzystaj z doświadczeń innych osób.





9/ Polska Kaszanka  - 
bardzo podobną wizualnie i smakowo można przyrządzić  ala-kaszankę z kaszy gryczanej gotowanej na gęsto na mocnym wywarze z grzybów leśnych. Całość potrawy zabarwia się na ciemny kolor dzięki grzybom lub wywarowi z grzybów . W sprzedaży są grzyby leśne solone lub gotowe usmażone. Sprawdzaj skład tłuszczu : masło czy smalec.










10/ Tatar czyli mielone surowe mięso wołowe obecne często na święta w polskich domach. Zakaz spożywania krwi i czegokolwiek z krwią oznacza, że to danie nie ma miejsca na świątecznym stole. Istnieje potrawa inna o tej nazwie: tatar  ze śledzia solonego lub surowego łososia  - ale to już jest zupełnie inny smak.  Być może / nie wiem i trzeba przemyśleć /  czy wędzone mięso siekane z podobnymi dodatkami może być odpowiednikiem tatara? Nie ma chyba pomysłu na zastąpienie polskiego tatara.

11/ Przywiązanie do żurku na Wielkanoc można łatwo ominąć. Wystarczy jeść żurek tuż przed świętami oczywiście gotowane na mięsach czystych lub warzywach z wkładką z białej kiełbasy z mięsa dozwolonego. To dobre rozwiązanie dla przyzwyczajeń początkujących.

Czytaj skład szynek, mięs, kiełbas, pasztetów, sosów, zup, past,  wypieków ciastkarskich, skład kremów tortowych, cukierków , żelek, 
a nawet serków topionych. 

Nazwa na opakowaniach może wprowadzać w błąd np parówki cielęce nie są tylko z samej cielęciny a pasztet gęsi nie jest tylko z gęsiny , bo wieprzowiny w takim pasztecie może być aż 80%.  Podobnie  z sosami. Kupując warzywny sos okazuje się, że ma w składzie wieprzowinę lub smalec.


 III. Co możemy jeść w Pesach i Przaśniki ? 
Nie martw się - głodny nie będziesz:



1/Spis niektórych zbóż, pseudozbóż z nasion traw, mąki zbożowe, traw i warzywne, strączkowe, białka-mąki z ziaren i nasion. 
2/ Ryby i Grzyby- Potrawy z ryb i grzybów
3/ warzywa , owoce i orzechy
4/ mięsa czyste /3Mojż.11. 
5/ nabiał 
6/jaja

1/Spis niektórych zbóż, pseudozbóż z nasion traw, mąki zbożowe, traw i           warzywne, strączkowe, białka-mąki z ziaren i nasion.       


            Zboża          
Zboża - Przyjęto  w kuchni pobożnego izraela zasadę, by nie jeść 5 zbóż czyli również ich ziarna, kasze, przetwory jak makarony, kluski, ciasta itd ponieważ mąka po połączeniu z wodą szybko fermentuje już po 18 minutach.  
Mace Pesachowe, świąteczne to zarabiana mąka z wodą bez soli i wrzucane są do pieca zanim upłynie 18 minut od połączenia wody z mąką. To zwykła wiedza z chemii a nie zabobony. Proszę nie mylić zwykłych mac z macami na Pesach /Paschę/.
Przepis na macę świąteczną jest poniżej lub można kupić gotową macę w sklepie koszernym przez internet.

Uwaga: chrupkie pieczywo nie oznacza, że jest bez fermentu. Wszystko zależy od procedury wyrabiania w określonym czasie.

Zakazane zboża / głównie z glutenem /:/w różnych grupach religijnych może być inaczej - podaję tylko przykład jednej z grup /

to PSZENICA i jej odmiany, JĘCZMIEŃ,  ŻYTO, PROSO, OWIES;


Zapraszam do wiedzy o zbożach i pseudozbożach .
Co należy do odmian pszenic:
PSZENICA - /z glutenem/ otręby, mąki, płatki i kasze pszennekutiakukus, kasza manna, makarony, zacierki, kasza Artek, kasza Połtawa z durum, Arnautka /arnovka/,kasza krupa, alkohol;
pszenica - ORKISZ - / z glutenem/ mąka i płatki orkiszowe, otręby, kasza manna, ziarna, makarony, alkohol, kasza krupa; dawna pszenica, ekspandowana do musli, przekąska, posypka do zup, ciast, do koktajli, sałatek; Orkisz ekspandowany - do musli, sałatek, koktajli, mleka;  Gotowe mieszanki jako burgery orkiszowe z siemieniem lnianym, z komosą ,ciecierzycą, suszonymi warzywami, mąka z czerwonej soczewicy; Gotowe Burgery orkiszowe ze szpinakiem i ciecierzycą; 
Gotowe  Falafele z orkiszem i ciecierzycą; kawa, na kutię, oleje, chrupki orkiszowe. 

pszenica - PŁASKURKA - /z glutenem/ uprawiana w czasach biblijnych/ zwana kusemet-hbr/,zawiera gluten, mąka do makaronów, klusek, ciast, kasze, całe ziarna, oleje.

pszenica SAMOPSZA - /z glutenem/ mąka, płatki, kasze, kawy, całe ziarna, otręby, do ciast, wypieków, makarony, kluski, zagęstniki, kremy. 

PSZENICA DURUM / pszenica makaronowa/ - mąka semolina, kasza kuskus , kasza bulgur, sałatki, dania na słono i słodko, do sałatek, do dań mięsnych i rybnych, warzywnych, dodaje chrupkości ciastom jeśli dodasz trochę semoliny. 

JĘCZMIEŃ- / z glutenem hordein / - browar - piwa na jęczmieniu, słód do słodowania słodyczy,  jako słodzik w płatkach kukurydzianych i preparowany ryż, , batony, granole, chrupiące ryże, whisky szkocka i irlandzka, mąka, kasza jęczmienna - pęczak, perłowa pocięta na kawałki - mazurska, kasza łamana - wiejska /rozdrobniony pęczak /; całe ziarna; składnik kawy zbożowej,

Słód, słodzik jęczmienny może być ukryty pod nazwami: "Cath all", "naturalne aromaty", "aromat dymu" "naturalne środki aromatyzujące" ; Jęczmień obejmuje: słód, maltoza, cukier i syrop słodowy, zxtrimaltose, barwniki karmelowe,         / to tylko ciekawostka dla bezglutenowców /;

ŻYTO - /z glutenem/mąka, płatki, całe ziarna, otręby, na kluski żelazne- szare. 

PROSO - kasza jaglana, gotowe mieszanki racuchów, mąka jaglana, chrupki, gotowy makaron jaglany,

OWIES - mąka i płatki owsiane, krupy, kasza owsiana, posiada gluten z powodu zanieczyszczeń innych zbóż; Płatki owsiane bez zanieczyszczeń w opisie na opakowaniu  zaznaczono , że jest bez glutenu; to  popularna pasza dla koni i drobiu; Owies ekspandowany -do sałatek z owocami, dodatek do musli, koktajli, yogurtów/?/; Krupy owsiane to kasza owsiana pęczak oraz kasza łamana;

odmiana: owies głuchy - to chwast

Możesz spotkać inne podziały zakazanych zbóż. 

Ciekawostka:

mąka macowa/?/ - mąka ze zmielonej macy, pieczywa.
mąka macowa - z korzenia macy , rośliny spokrewnionej z kapustą jako dodatek też do mąki mix złożonej z kilku mąk bezglutenowych. Inne nazwy: lepidium peruwianum, Maca root, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele, Maca-maca, Maino, Ginseng Andin, Ayak Willku, Ayak Chicira, Peruwian Ginseng; 
macnij się - dotknij siebie 

         Proponowane produkty  PSEUDOZBOŻA      
  traw , warzywne, strączkowe, białka-mąki z ziaren i orzechów.        

Dozwolone są mąki bezglutenowe ale bez prosa / mąki i kaszy jaglanej/ i
bez mąki owsianej, którą można spotkać jako bezglutenową/: 
z mąki bezglutenowej możesz zrobić wiele potraw na słodko i słono, ciasta, ciasteczka, kluski, makarony, kremy, dodatki do mięs, ryb i warzyw, kotlety, pasztety, . To kasze i płatki , produkty ekspandowane , musli, nugaty, kremy, słodycze , panierki, oleje, napoje itd. Wymaga to wprawy.

I/ PSEUDOZBOŻA - trawy : do zamówienia w internecie

AMARANTUS / Szkarłat/ - mąka amarantusowa, kasza, amarantus ekspandowany -dodatki do deserów, koktajli,sałatek, musli, przekąska, kiełki z ziaren;

BAMBUS-mąka bambusowa z włókien ,wiechlinowate,trawa, młode pędy jadalne na surowo lub sprzedawane są w puszkach, błonnik bambusowy, mają 520 substancji czynnych,, dodatek do wypieków, ma ponad 1000 sposobów zastosowania, po kwitnieniu i wydaniu nasion obumiera, do wypieków z mieszankami mąki;gotowe mieszanki do wypieku chleba z błonnikiem bambusowym;

GRYKA -mąka gryczana/?- nie każda grupa stosuje grykę w kuchni pesachowej/ i kasze palone i niepalone gryczane, kasza krakowska,płatki, gryka ekspandowana -dodatek do panierki / nie przypala się/, potraw,do pasztetów, chlebki , chrupki.  

KUKURYDZA /? -nie każda grupa stosuje kukurydzę w kuchni paschalnej, decyzja należy do ciebie / - mąka kukurydziana, kasza- grys , płatki śniadaniowe do mleka, chlebki i pufinki kukurydziane. Tortille i pozole /zupy / robi się z ziaren kukurydzy poddanej tzw.nixtamalizacji czyli po procesie oddzielenia łupin z ziaren, masa zostaje zmielona na masę nixtamal, z której robi się potrawy. Taki proces zachowuje niacynę / wit.B3/;chrupki , ziarna na kiełki,

MIŁKA ABISYŃSKA - mąka teff - bezglutenowa, z trawy miłki abisyńskiej, dla kobiet w ciąży i karmiących, dzieci, osób aktywnych i rekonwalescentów. Mąka o smaku orzechowym, Do wypieku chleba z zakwasem /?/, do wypiechu chleba tzw.injera, , naleśników , placków, zagęszczania zup i sosów, do żywienia sportowców,. Można kupić mąkę lub gotowy  makaron spaghetti teff bez dodatku zbóż zakazanych - to mąka kukurydziana /?/ i mąka teff razem;

RYŻ /? - nie każda grupa stosuje ryż w kuchni pesachowej, przaśnikowej/ - zboże bezglutenowe , mąka ryżowa, ziarno, płatki, napój ryżowy, sake, kluski, papier ryżowy do sajgonek i pierożków, pierogii, ciasta, kremy. Ryż biały, czarny, czerwony, brązowy - można zakupić gotowe makarony  od czarnego do białego;

SORGO - mąka sorgo - zboże bezglutenowe, do dań głównych, kasze, kaszki, płatki, batony zbożowe, składnik pieczywa, napojów i przekąsek, sorgo ekspandowane, w Indiach chleb przaśny "jowar roti",w Chinach ocet, alkohol "baijiu", w Etiopii chleb "injera", Mąka sorgo może być użyta do placków, naleśników, chleba płaskiego, pierogów. Nie upiecze się chleba w kształcie bochenku pomimo dodatku mąki kukurydzianej czy wiekszej ilości jaj, octu lub oleju. Sorgo - starożytne zboże Egiptu, Afryki, o białych, kremowych, czerwonych lub pomarańczowych ziarnach , odporne na pleśnie i grzyby, rośnie dobrze na terenach piaszczystych nawet w Polsce. Słodkie sorgo do wytwarzania słodkiego syropu , słodzika. Składnik whiski i rumu.

              ORZECHOWE  MĄKI:        

bezglutenowe, do ciast, deserów, zagęstniki, napoje, kremy. Warto wiedzieć , że mąki orzechowe mogą być częściowo odolejone czyli  pozbawione oleju przez co nie muszą być lepsze ale bywają przez to droższe; 

ARACHIDOWE  ORZECHY /? - nie każda grupa stosuje w kuchni paschalnej/- mąka arachidowa - z orzechów ziemnych, bezglutenowa, pasty, nugaty, desery, wypieki, jako spoiwo tłuszczu,wzbogaca smak zup i sosów, do panierki, do koktajli mlecznych,olej. Mąka arachidowa może być częściowo odolejona - pozbawiona części oleju.

BRAZYLIJSKIE ORZECHY - do gotowania, pieczenia, przekąska, z bakaliami, past;

KAKAOWIEC - mąka kakaowa z nasion, nibsy - to kruszone ziarna kakaowca, dodatek do ciast, klusek, naleśników, kremów, kawy, tortów, pierników, ciasteczek, sosów, słodyczy, czekolady,  

KAROB -mąka karobowa z drzewa karobu - mączka chleba świętojańskiego, mielone strączyny i ziarna. O smaku kakao.

KASZTANY JADALNE - orzechy,  mąka kasztanowa, mąka z maronów, bez glutenu, lekko słodkawa, do wypieku chleba, obfita w  żelazo i potas , fosfor, gotowe suszone kasztany do pieczenia , jadane na surowo, składnik marmolad, przetarta masa kasztanowa mrożona lub świeża do spożycia lub do wypieków, deserów, zupa kasztanowa, pyszne naleśniczki i placuszki. Placek Castagnaccio.

KOKOS - mąka kokosowa, płatki kokosowe, wiórki,- zamiennik mąki pszennej do wypieków, tortów, ciast i ciasteczek, desery, naleśniki, babeczki, zagęstnik zup i sosów, panierka z innymi przyprawami, mleczko kokosowe, woda kokosowa, oleje,

LASKOWE ORZECHY - mąka z orzechów laskowych , bezglutenowa, posypka na sałatki, ciasteczka, batony energetyczne, do musli, deserów, koktajlii, ciasto Clafoutis, nugaty, pankejki bez mąki pszennej, ciasto z mąki ryżowej z mąką orzechową, olej,

MIGDAŁY  - mąka migdałowa, bezglutenowa,napój migdałowy, tłuczony migdał, płatki, do makaroników- bezików, marcepan, cukierki z marcepanem, czekoladki z marcepanem. Piecze się z tej mąki bardzo dobre biszkopty, podkłady do tortów.

NERKOWIEC  ORZECHY - mąka z orzechów nerkowca - biała, potrawy, mleka roślinne - napoje, maka bezglutenowa, wypieki,ciasta ciasteczka, desery,ma sporo skrobi, zagęstnik do kremów, sosów, zup, potraw i koktajli, alternatywa mąki pszennej, 

WŁOSKIE ORZECHY - mąka orzechowa do wypieków, do biszkoptów, tortów jako ciasto i kremy, smoothie, owsianki, posypki, panierki, pasty, pasztety, do nugtów, maseł, deserów, słodyczy,

ŻOŁĘDZIE - mąka żołędziowa po uprzednim przygotowaniu żołędzi, dodatek do wypieków, naleśników, gofrów, mufinek, innych ciast, dodatek do wegetariańskich kotletów, , parówek cielęcych, drobiowych lub warzywnych, kasz, zup, sosów, napojów roślinnych , kawa żołędziowa w sprzedaży - energetyzuje ale nie "trzęsie" jak po kawie prawdziwej.;

         MĄKI  WARZYWNE:          

ARARUTOWA mąka - mąka z kłączy kilku roślin np. z maranty trzcinowej i manioku jadalnego;

DYNIA - żółtozielona mąka z pestek z dyni po odolejowaniu. Można jeść na surowo.Do robienia kruszonek, batonów, kruche ciastka, dodatek do panierki, koktajli, koloryzowania dipów / sosów/ , do zagęszczania past kanapkowych, słodyczy typu raw food;

KUZU lub KUDZU - skrobia bezglutenowa z korzeni kuzu - do zup, gulaszu, ciast i deserów. Silnie prozdrowotny.

MANIOK - TAPIOKA - skrobia ekstrahowana z manioku, mąka i kasza tapiokowa, nie zawiera glutenu, dodatek do mięs,deserów, budyniów, ryżu , makaronów,napojów;budynie na mleku kokosowym; w sprzedaży są gotowe makarony z manioku lub  mąki ararutowej.

MACA - mąka macowa, sproszkowany korzeń warzywa spokrewnionego z kapustą, tylko dodatek do potraw, owoców, mleka,suplement. / nie mylić z mąką macową/?/ robioną z pieczywa macy dostępną w sklepach koszernych/;

TOPINAMBUR  /słonecznik bulwiasty,ziemna gruszka, jerozolimski karczoch       mąka z topinamburu - z suszonych i sproszkowanych bulw - na ciastka, placki, sosy, dostarcza inuliny, do dań słodkich i słonych, do chleba,ciast,wypieków - stają się bardziej pulchne, warto mieszać  mąką kokosową; do zagęszczania zup i sosów, z mąki z topinamburu robi się naleśniki z farszem słonym , słodkim, grzybowym; Ciastka - mąkę miesza się z daktylami namoczonymi i żółtkami + pestki słonecznika i upiec, do gnocchi / kluseczki z ugotowanych ziemniaków i topinmburu,ryżowej mąki,

ZIEMNIAK mąka lub skrobia ziemniaczana /mąka nie jest ze zboża a z ziemniaków/-do klusek, makaronów, ciast, biszkoptów, rolad,do bezy i bezików, kiśle, budynie, zagęstnik, kremy, desery, do zup owocowych, sosów,dipów. 

ZIEMNIAK SŁODKI CZERWONY- mąka koloru pomarńczowego - do j.w. / z różnych gatunków np.pochrzyn jest biały i ma niesamowite właściwości /

 IV.  iNNE MĄKI Z NASION ,ZIAREN :

BABKA PŁESZNIK / ? nie każda grupa stosuje w świeta paschalne/ziarno  - do diety bezglutenowej, wypieki, bułki, , z koktajlem, kleik z płesznika, do kompotu, soku lub herbaty ;

CHIJA SZAŁWIA HISZPAŃSKA  -ziarna bezglutenowe, do musli, koktajli, sałatek, wypieków, zagęszczacz do zup, deserów, napój Chia Fresca / 300 ml wody niegazowanej +2 łyżeczki chia + sok z cytryny + miód/, 

LEN /? nie każda grupa stosuje w te świeta /- siemie lniane, mielone, w ziarnach, zagęstnik , dodatek do twarogów /?/, pieczywa, oleje;

KONOPIE / ISTNIEJĄ GATUNKI: INDYJSKIE, DZIKIE, SIEWNE/ mąka konopna bezglutenowa z konopii siewnych jest legalna, kolor ciemny, wypieki, ciasta, babeczki,, pieczywo, placki, naleśniki, sosy, koktajle, jako zagęstnik do koktajli, jogurtów, dodatek do twarożków /?/, past, pasztetów warzywnych i mięsnych. Ziarna mielone lub tłuczone jako łuski. Makę konopną można jeść również na surowo - do smoothie, musli bezglutenowego, panierki, pasty do kanapek. Można łączyć z innymi mąkami. 

Z konopii pozyskiwane są włókna do produkcji ubrań, karoserii, w szkutnictwie, pakuły, do ocieplań budynków, produkcji papieru,oleju napędowego, leków na Parkinsona i Alzheimera , antybiotyków,paszę i karmę dla ptaków., do produkcji oleju, nasiona do jedzenia, https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-konopna-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-konopnej,26103.html

MAK /?- nie każda grupa stosuje mak w świeta  paschy/ - ciasta, wypieki, zupy mleczne,posypka, z makaronami na słodko, z kluskami, nadzienia i farsze pierożkow, naleśników i omletów, rolady, makowce, seromaki, do kasz, masa do tortów, do wypieku tortu, oleje;

Prawdopodobnie mak również należy do zakazanych produktów w niektórych grupach wierzących z powodu 12 godzinnego moczenia ziarenek przed przygotowaniem wypieków co może doprowadzić do zakwaszenia, fermentu.
Pamiętaj, że sam decydujesz o sprawach fermentu w swoim domu, o ułożeniu dań na święta Wielkanocy. Warto co roku zgłębiać temat i stworzyć wyjątkowy, charakterystyczny dla waszej rodzinnej tradycji zestaw potraw, na które co roku będzie czekać z utęsknieniem bliscy i goście.

QUINOA - komosa, ryż peruwiański - mąka z komosy -pseudozboże , spokrewniona z burakami i szpinakiem, roślina bezglutenowa, kasza i mąka,

SEZAM - mąka sezamowa, cale ziarna, nie wymaga obróbki termicznej podobnie jak mąka konopna, sezamki,chałwa,  dodatek do humusów, słodyczy, wypieków, kremów, koktajli, ciasteczek, naleśników, posypka, pasta tahini, dodatek do humusu, past warzywnych, olej. Mąka sezamowa jest odtłuszczona. Olej sezamowy. Ziarna sezamu indyjskiego zawierają mnóstwo aminokwasów- ok.18 itd;

SŁONECZNIK / ? - nie każda grupa stosuje w kuchni świątecznej/ziarna, prażony, zmielony,w karmelu, czekoladzie, ala-sezamki, przekąska, kiełki, prażony, do sałatek, dodatek do burgerów z ciecierzycy i kotletów warzywnych, 

        ZIARNA I MĄKI Z ROŚLIN  STRĄCZKOwYCH  - BOBOWATE            
                  /? nie każda grupa wierzących stosuje strączkowe produkty     

CIECIERZYCA /groch/ /? - nie każdy stosuje/ - mąka z cieciorki  inaczej mąka besan /indie / lub mąka gram - mąka z surowej / bardziej wytrawna/ i prażonej cieciorki, mąka zastępuje jajka w kuchni wege; /przekąski, bonda, laddu, plaki roti, pakoras, zupy /kadhi/, mysore pak- słodycz, zagęszczacz do zup, kapusty , bigosu, gulasze, pulpety, naleśniki bez jaj,  ; Puder z cieciorki we francuskiej kuchni-farinata / socca/;mąka, ziarna, burgery, pasztety, pasty, farsze, nugaty, humusy, falafele, ciasteczka,  słodycze, kremy do tortów z maslem orzechowym lub z czekoladą , z sezamem; Mąka do humusu, falafeli i ciasta na pizzę. Laddu - słodycze indyjskie, Pakora - smażone warzywa maczane w cieście z mąki z ciecierzycy /besan/; Panipuri - golgappa - potrawa uliczna Indii.
Można kupić gotowe makarony z ciecierzycy ze składem z soją i sezamem itp.
Ciecierzyca odmiana kabuli i desi.
Aquafaba - to woda po ugotowaniu ciecierzycy. Można z niej robić ciasteczka biszkoptowe, lody, ciasta, bezy, dodać do zup, gotować na niej  warzywa.

FASOLA  /? - nie każda grupa stosuje /- mąka Fasolowa - /fasolka mung, fasola Adzuki, czerwona/ - zupy, pasztety, kotlety, pieczywo, gulasze, kiełki, torty, ciasta, 

GROCH ? - nie każda grupa stosuje w czasie świąt Przaśnikowych, wielkanocnych /- mąka grochowa zupy, grochówka, pulpety, pasty, farsze, kotlety, kiełki,  

BÓB /?/- naturalny, mrożony, mąka bobowa dodawana jest do wypieku chleba, do zup, mefarka /potrawa z wołowiny i bobu/, mefarka, pasztety, bób ma 19 aminokwasów.

BOBIK /?/- odmiana bobu, sałatki z bobikiem, dania warzywne z patelni w 8 minut z bobikiem z puszki, bobik po syryjsku/ z pastą tahini, kminem rzymskim, oliwą, pomidorem, kminem rzymskim i zieloną pietruszką, cytryną i ostrą papryką/
Gotowe puszki gotowanego bobiku w różnym zestawie i warzywami.
nadmierne spożywanie ziaren bobiku może spowodować fawizm / zmniejszanie się ilości czerwonych krwinek i hemoglobiny/;

SOCZEWICA CZERWONA I ZIELONA /?/- mąka z soczewicy , na zupy, pasztety, gulasze, gotowe makarony z soczewicy,kiełki ,

SOJA /?/ - mąka sojowa, w niewielkiej ilości świetnie spulchnia i zwiększa sprężystość chleba pszennego,  gotowy makaron sojowy, gotowa kostka sojowa, granulat sojowy, krajanka, napoje sojowe, kremy, tofu - twarożek sojowy,,

    BIAŁKA zastępujące odżywki-MĄKI Z ZIAREN , NASION     ;

białko dyniowe - zastępuje odżywkę białkową dla aktywnych, 

białko konopne - alternatywa dla  mięso, dla aktywnych, 

białko ryżowe - 

białko sezamowe -

cdn

GOTOWE MIESZANKI MĄKI BEZGLUTENOWEJ wymaga wprawy w przyrządzaniu dań. Warto wypróbować dania w ciągu roku.Uwaga- mąki mieszanki: trzeba  sprawdzać skład, bo mogą zawierać mąkę jaglaną ze zboża prosowego lub mąkę owsianą z owsa uznane jako szybkofermentujące w zetknięciu z wodą.

 np."Uniwersalna" - mąka bezglutenowa składa się z mąki ziemniaczanej i ryżowej /ryżowe nie wszystkie grupy, osoby, stosują/; robi się tortillę, kopytka / szagówki/, kluski, pierogi, makaron, naleśniki, parzone ciasto-ptysiowe;; w sprzedaży gotowe biszkoptowe ciasta bezglutenowe - zamiast tego można użyć mąki lub skrobi ziemniaczanej; Gotowe makarony wszelkich kształtów od lasagni przez rurki, wstążki, nitki,literki, do  spagetti.

Mąkę bezglutenową wieloskładnikową kupisz w sklepach z ekologiczną żywnością i również w sklepach koszernych. 

Uwaga: różne domy decydują o swojej tradycji, o większych obostrzeniach lub mniejszych ale warto  przyjąć jakąś podstawę. 

Ty sam decydujesz o jadłospisie i określasz fermenty w domu. Będę co jakiś czas uzupełniać przepisy.


     POMOC  w KUCHNI  do łączenia mąk bezglutenowych to :     

GUMA GUAR - substytut żelatyny, do tworzenia galaretek,środek wiążący na zimno i ciepło , nie zmienia postaci po zamrożeniu, do lodów jako środek zapobiegający tworzeniu się kryształków w lodach, , do kremów, lukrów,. /Budyń lub kisiel np na mące ziemniaczanej zmienia totalnie strukturę na niejadalną./ Do zagęszczania sosów i dżemów. Jako dodatek do chleba - spulchnia go.

Guma guar powstaje m.in. ze sproszkowanych nasion fasoli guar;

AGAR - żelatyna roślinna

BABKA JAJOWATA - łuski nasion spoiwo do bezglutenowych wypieków np pizza, mafinki; do zagęszczania soków owocowych, zwiększa sytość, do napojów, zup, sosów, zagęszczacz do sosów, zup, 

SIEMIĘ LNIANE / ? nie każda grupa stosuje w teświęta / zastępuje jajka, mielone - do panierki, dodatek do pasztetów, past warzywnych lub mięsnych, na placuszki.

PEKTYNY - znajdują się w warzywach i owocach, to naturaalny rozpuszczalny błonnik  mają właściwości żelujące, stabilizujące emulgują i zagęszczają. Bardzo prozdrowtne.

ŻELATYNA WOŁOWA - zastępuje żelatyny z mięs nieczystych np.wieprzową

Zakazane przez 7 dni w te święta są mąki glutenowe pszenne, żytnie i jęczmienne dozwolone mąki bezglutenowe,/ poza prosem i owsem/. Patrząc na kuchnię świąteczną hebrajską odkryłam, że to najprostszy podział w największym skrócie. Jeśli chcesz szukać przepisów o bezglutenowych pieczywach, makaronach - szukaj je na stronach opisujących  dietę bezglutenową. .

Mała uwaga: Niektórzy nie stosują w zbożach bezglutenowych żadnych środków spulchniających , by nie wytwarzać dodatkowego fermentu. Sama decydujesz o potrawach według tego jak sobie radzisz w kuchni. I tutaj najlepiej poradzą sobie osoby na dietach bezglutenowych. Od takiej mąki często zależy ich życie i zdrowie.                         

Pieczywo: czy możesz skorzystać z takiego rodzaju chleba w święta? Sam zdecyduj. Chlebki preparowane ryżowe/?/, gryczane /?/, kukurydziane /?/ inne. 


   2/   Ryby i Grzyby- Potrawy z ryb i grzybów  

        RYBY        

Co możemy przyrządzić z ryb ?

; mamy do wyboru w sprzedaży ryby wędzone, w puszkach, z wody, solone - śledzie; 
; ryby w oleju - niektóe grupy akceptują tylko oliwę i olej kokosowydo użytku na czas świąt. Trzeba samemu rozpatrzeć.
; smażone, grilowane, gotowane, suszone, siekane, mielone lub w całości, na zimno, na gorąco, zapiekanki, biszkopt rybny, 
; zupy, w sałatkach, pasty do kanapek, farsz do klusek, do warzyw, naleśników i omletów;
; pulpety, mielone, kotlety, terriny;w rosołąch, zupach.
; ryby po grecku, w galaretach, w jarzynach, z kaszami, kluskami, w sosach ,; kugiel rybny, kulki rybne , kotlety, kotleciki.


kotleciki rybne

          Grzyby        

; surowe, smażone, suszone, duszone, pieczone, gotowane, z grila, 
; w zupach, w sosach, do drugiego dania, z kaszami, z warzywami;
; gołąbki, farsze z warzywami, dodatki do kotletów lub kotlety, 
; szaszłyki, pasztety, farsze do naleśników i omletów z maki ziemniaczanej;
; grzyby "nadziewane" mięsem lub warzywami lub warzywa nadziewane mięsem i grzybami;
;jako  dodatek smakowy , grzyby w proszku, pastach.

boczniaki w warzywami i serkiem włoskim /?= może nie być akceptowany/


     3/ warzywa , owoce i orzechy     

      Warzywa     

;Zupy, rosoły,sałatki, surówki, zapiekanki, przekąski, kotlety, terriny, soki, ; pasztety warzywne- fasolowy /?/,brokułowy, burakowy, fasolowo-warzywne; dania główne gotowane, duszone, pieczone, grilowane, smażone, ;farsze do mięs , cymesy jarzynowe,

;nadziewane farszami z kasz, mięs, serów /?/, twarogów/?/



vege-placki zmieniaczane z siemieniem lnianym zamiast jaja i mąki

/niektóre grupy zaliczają siemie lniane do produktów  zakazanych w te dni i trzeba samemu przeanalizować czy są one fermentami i dlaczego./




       SURÓWKI  I   WSZELKIE   SAŁATKI   WARZYWNE    







Warzywne frytki nie tylko z ziemniaków i selera, marchwi,

; szaszłyki, frytki z różnych warzyw, smażone lub pieczone w piekarniku, 





Przepyszna pasta z fasoli białej, smażonej cebulki , przesmażanych jabłek i majeranku, sól. Zadziwiające ale ma smak smalcu z mielonymi skwarkami i cebulką. Nic nie przesadzam.. Miłośnicy smalcu odnajdą w tej potrawie zaskakującą kompozycję trzech składników podstawowych bez aromatów i polepszaczy smakowych. Znajdziesz ten przepis na internecie pod nazwą smalczyk wegański.
Zadziwił mnie smak - zadziwi ciebie. 

;Czy kapusta kiszona  i ogórki kiszone lub konserwowane na ocie są dopuszczone do jedzenia w te święta? Sam, sama zdecydujesz. Zbadaj wersety biblijne. Różne grupy religijne podchodzą do tego tematu.

; strączkowe warzywa/?/ - są grupy, które nie stosują w święta tych warzyw ale to już sam decydujesz. Jeśli zalejesz ziarna wodą i postoją kilka godzin to mogą ulec sfermentowaniu zanim je zaczniesz gotować. I to automatycznie wyklucza je z jadłospisu Pesachowego i przaśnego. 
Ale jest inny sposób gotowania np.fasoli bez ryzyka zafermentowania. Najpierw ją zagotowujesz bez uprzedniego moczenia i zostawiasz w tej wodzie na 2 godziny. Po tym czasie nadal gotujesz ale już do miękkości. Dziś fasole i grochy nie są tak twarde jak kiedyś.

Bób suchy wymaga wielu godzin moczenia, nawet kilkunastu 


       Owoce      

; surowe, upieczone, wędzone, gotowane, smażone, grilowane, suszone,
; zupy na zimno lub gorąco zpokruszoną macą zamiast makaronu lub ryżu , 
; owoce w sosach, karmelu, pieczone z lodami, w czekoladzie,
; sosy owocowe do mięs i deserów;
; desery, kiśle, ciasta,placki, torty,dżemy, frużeliny, napoje, kompoty,
; dodatki do mięs - np.jabłka - ósemki lekko duszone na maśle z miodem i majerankiem, sałatki, surówki, 

Pulpa owocowa na szybko z roszponką - pyszna - tylko mixujesz

Placki daktylowe z suszonych daktyli, fig, orzechów, przypraw, anyżu - nie są pieczone ale wysuszane, uformowane na małe placki. Gotowe dostępne są w sklepach.



Pyszne kiśle na sokach owocowych i na mące ziemniaczanej z krojonymi w kostkę jabłkami.





Najlepszym przykładem żywienia zgodnego z zaleceniami Boga Stwórcy jest kuchnia żydowska żydów pobożnych. A drobne różnice między poszczególnymi grupami nie mają dla ciebie tu znaczenia, bo sam decydujesz o potrawach.  Nie spotkałam wśród chrześcijan tak przemyślanej kuchni codziennej i świątecznej, narodowej, i tak zgodnej z Biblią , jak u izraelskich wierzących rozsianych po całym świecie. Jeśli natrafisz na grupę mesjańską również wiele nauczysz się od nich na ten temat.  

Życzę początkującym błogosławieństw i odwagi,  dobrej organizacji   w Święte Święta Paschy, Biblijne. Przestrzeganie  Bożych zasad to nie grzech.

      ORZECHY i  ZIARNA     

Niektóre grupy eliminują orzeszki ziemne z menu świątecznego. Sam zdecyduj. Inne orzechy możesz używać.

Domowy sposób na masło orzechowe z orzeszków ziemnych.

Wszystkie  orzechy nadają się na taki sposób podania w formie pasty jako pasta na kanapki, smarowanie na naleśniki, omlety, do ciast lub tortów. Wystarczy 2-3 łyżki dodać do pasty z ciecierzycy i powstaje pyszna pasta ciecierzycowa o smaku orzechowym.



 





Pasty kanapkowe z mielonych orzeszków ziemnych.








Pastylki kokosowe -Przepyszna przekąska z samych wiórków kokosowych
 . Wszystko co z kokosa łącznie z olejem stosowane są w kuchni świątecznej. Oleje z nasion zbóż raczej uznawane są za zakazane ale tylko w niektórych grupach wierzących.

          4/ mięsa dozwolone czyste /3Mojż.11./         

Dozwolone mięsa : drób domowy - kurczaki, kury, kaczki, gęsi, indyki ; 
; cielęcina, wołowina, baranina, koźlęcina, ryby ;
Co z robimy z mięs?
- rosoły, zupy,
; kiełbasy, szynki, wędzone mięsa, całe pieczone na rożnie, w piecach,
; mięsa porcjowane, siekane, mielone, gotowane, pieczone, smażone, grilowane,
; szaszłyki , gulasze, farsze do naleśników, klusek śląskich, omletów, 
; kotlety, pulpety, mielone,kulki,  sosy lub do sosów dania,, do warzyw, 
;przekąski, dodatek do kasz, zup, terriny, pasztety, pieczenie, przekładańce z warzywami, w galarecie nóżki cielęce, drób w galarecie, nadziewane szyjki gęsie, 
czulenty, gołąbki, smalec gęsi, tłuszcz drobiowy,
dolma z jagnięciny, potrawki.


    5/ nabiał     

produkty mleczne: mleko , yogurty, kefiry, śmietana, masło,sery żólte, twarogi. Niektóre z grup nie jedzą w Pesach i przaśniki yogurtów, twarogów kefirów jako uznane za ferment. Dobra wiadomosć: w świeto Szawuot głównie spożywa się potrawy mleczne , potrawy bez mięsa - wynika to tylkoz tradycji.

Nabiały Owcze, krowie i kozie
Mleka i napoje, śmietany, yogurty /?/, 
Niektóre z grup obchodzących te święta nie spożywają produktów mlecznych , w których zaszłą fermentacja. Itu sam też podejmij decyzję czy będziesz stosował je w kuchni paschaln-przaśnikowej czy nie.
; zupy mleczne z kaszami, orzechami, kluskami, owocami,bakaliami;
;napoje mleczne lub z dodatkiem mleka, 

Twarogi /?/i Sery żółte /?/

mielone , homogenizowane, twarożki wiejskie, typu włoskiego, mascarpone, w zalewach słonych lub olejach czy oliwach, cały wachlarz serów żółtych:  Co z nich robimy?
; przekąski, serniki, ciasta, ciasteczka, zapiekanki, omlety i naleśniki z twarogiem na słono i słodko , makarony ryżowe lub kukurydziane z twarogiem, śląskie kluski z twarogiem, farszem, zapiekanki z twarogim lub serem .....
uwaga : w serkach topionych jest podobno pewna ilość wieprzowiny zakazanej biblijnie do spożywania.



Pasty twarogowe: od lewej: szczypiorkowa, bazyliowa, z cynamonem i siemieniem lnianym złotym.
Pasty można robić do koloru , do wyboru. Z porojonymi warzywami.


Szybka kulkowa przekąska z twarogu z siemieniem lnianym 



twarogowe bombki z żurawiną, ziarnkami słonecznika i morelami.




Zupa mleczna z quinoa i kaszą gryczaną niepaloną /?/ i bakaliami, miodem, cynamonem dowolnie wg własnych składników.



        6/ jaja      


Jaja
; gotowane na miękko, na twardo, sadzone, jajecznice, faszerowane , sałatki, z innymi potrawami, 

;pasty do kanapek lub farsze do naleśników i omletów,

; dodatki do ryb, mięs, sosów, zup, deserów,ciast,tortów,klusek ,

; omlety, naleśniki, grzybki, 



kotleciki  z gotowanych jaj :







sałatka warzywna z jajkami i fetą /?/

Niektóre grupy nie spożywają fety ani innych mlecznych twarogów w czasie świąt.






         7/ oleje i oliwy          
  do używania zaleca się : oliwa i olej kokosowy 

oleje : słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, z orzechów arachidowych. Nie stosowane są przez wszystkie grupy.   


           IV. Pomysły na produkty - przykłady:         
z których możesz stworzyć interesujące , 
zupełnie nowe dania na Wielkanoc z zachowaniem zasad biblijnych. 
z czego robimy kluski, kluchy, naleśniki, ciasta, torty, 
= maca - pasty, dodatek do potraw

Mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana- propozycje
Co ugotujesz bez mąki pszennej i żytniej ? Bardzo dużo mącznych potraw.

Kluseczki, kluchy :


; najtrafniejsze są kluski i kluseczki śląskie tylko na mące ziemniaczanej  lub skrobi ziemniaczanej oraz gotowanych ziemniakach ;


- kluski o różnych kształtach i różnej wielkośći od małych kuleczek po duże kule wielkości piłki tenisowej, podłużne , płaskie itd

Proporcje: gotowane ziemniaki ubijamy w garnku i dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną z tych części i układamy na pozostałych ziemniakach. W wolne  miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną , można wbić jajko to będą delikatniejsze.Połączyć i lepić kule.







- kluski śląskie bez farszu z sosami, mięsami, owocami, na słodko, wytrawnie, ze śmietaną; 
- kluski z farszem : owocowym, warzywnym , rybnym lub mięsnym, orzechowym, twarogami /? - niektóre grupy uznają twarogi i fasolkę szparagową za ferment/, serami /?/;
 kluseczki ziemniaczane w zupach jarzynowych, mlecznych, mięsnych lub same polane tłuszczem, sosami, z dodatkiem owoców, warzyw lub owoców, orzechów;

   




Kluski Śląskie są lekko gumowate ale to taki ich urok i wyjątkowość. Pierwszy raz jadłam te kluski kiedy mieszkałam na Śląsku. Nauczyłam się je robić i są fantastyczne w smaku niezależnie od dodatków. Bardzo dobre są  z farszem z  gotowanego  mięsa okraszone dużą ilością cebuli smażonej. Pyszne są kulki polewane  pesto lub nadziewane ze śliwkami, wiśniami, brzoskwiniami, polewane śmietaną. 


Śląskie nadziewane  jabłkami tartymi wymaga dodatku cukru waniliowego lub  cynamonu , żeby zyskać na smaku. Na zdjęciu jadalne kwiaty z begonii wieczystej wyhodowanej na balkonie - mają lekko cytrynowy posmak. Taki kwiatowy szczawik.

Można robić knedle z mąki z macy mielonej pesachowej..






NA  ŚNIADANIE -OBIAD -KOLACJĘ :

naleśniki, placuszki i omlety
na mące lub skrobi ziemniaczanej zamiast pszennej mąki:

- naleśniki z farszami na słodko z dżemem, owocami, śmietanami, na słono z mięsem, rybą, serami /?/,    twarogami /?/, miodem, polewami , sosami, posypkami;





Ciasta / na mące ziemniaczanej , kokosowej /:

- biszkopty , biszkopciki paschalne na mące ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej ;

- torty Paschalne - torty na biszkoptach z mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej  z różnymi kremami bez dodatku mąki glutenowej, kremami śmietanowymi, maślanymi, wodnymi, owocowymi, mlecznymi, orzechowymi, charosetem, bakaliowymi ; Można przełożyć też słonym farszem.

Uwaga: masy budyniowe są smaczne ale bez dodatku nawet łyżeczki mąki pszennej mogą się po wystudzeniu rozwodnić i nie ukręcisz  kremu.

- rolady biszkoptowe na mące lub skrobi ziemniaczanej - na słodko, z warzywami, mięsami, kremami, orzechami , grzybami, rybami;

- Biszkopty miodowe, o smaku piernika na miodzie, szpinakowe w kolorze zieleni;
- ciasta , torty z mąki orzechowej lub migdalowej, 
- tort z fasoli /?/ z masą fasolową /?/



   - Tort Beza Pawłowa - na białkach i     odrobinie mąki ziemniaczanej lub  kukurydzianej /?/

- bezy, beziki same lub z kremami lub do ozdoby;







Charlotta - znany tort ale  wymyśliłam go na sposób bezowy. Całe ciasto jest z bezy obłożone  podłużnymi bezami  zamiast podłużnych biszkoptów z mąki pszennej jak w oryginalnym przepisie.

Krem wg uznania. 








Beziki małe, białe i kolorowe wypełnione owocami 








Kremy do ciast i tortów:- dżemy, marmolady, nugaty, czekolady, miody;
- maślane na maśle;
- śmietanowe, bezowe, krówkowe- na karmelu, serowe- twarogowe /? nie każda grupa stosuje w te święta/, 
- Ciasteczka kokosanki na mące kokosowej bez dodatków mąki pszennej.
- ciasteczka migdałowe, orzechowe
- Szarlotka - biszkopt ziemniaczany przełożony jabłkami jako szarlotka lub ciasto z mąki macowej z mac /?/
- serniki /?/ -  przygotowuje się je raczej na święto Pięćdziesiątnicy /Szawuot/;

Przepisów szukaj też na stronach kulinarnych z dietą bezglutenową lub wegetariańską. 

ciekawostka:

Maca  = pieczywo kruche
Maca Pesachowa = maca na święto Pesach pieczona wg specjalnej receptury.
macnij się - dotknij siebie


Desery 

charosety:

https://pliplajnia.blogspot.com/2017/02/charoset.html

marcepany,  kulki czekoladowe, czekolady,  
budynie, kiśle, lody, musy, kremy, 

pieczone jabłka i gruszki, zapiekanki, crumple, nugaty, kogle-mogle,

słodycze typu Raw Food czyli słodycze na surowo bez obróbki cieplnej, bez cukru lub niewiele, suszone owoce siekane lub blendowane, słodkie pasty z bakalii z sokami lub tłuszczami jak olej kokosowy. Przepisów szukaj w dietach surowych - witarianie..


Tort z charosetem,  babeczki z charosetem i kremem- ciasto z mąki ziemniaczanej i wiórków kokosowych, masa do przełożenia z charosetu i inny krem.







daktylowy  tort z charosetem - biszkopt z mąki ziemniaczanej przekładany charosetem i innym dowolnym kremem. Obłożony pokrojonymi daktylami.








Dla miłośników daktyli 


Daktyle , daktyle
zebrało się ich na święta aż tyle.

Daktyle na zewnątrz są przekładane pokruszoną przekąską ze słonecznika / słonecznik może być w pewnych grupach uznawane za knijot- zakazane/ prażonego z miodem i masłem. Świetnie chrupią.





Charoset to tradycyjna słodka potrawa z bazą daktylową i dodatkiem innych owoców , miodu, lub wina, lub soku i słodkich przypraw  itp. Daktyle tworzą w deserze po pewnym czasie specyficzną "gliniastą" konsystencję a całość tworzy niezwykle słodki deser.

Można przyrządzić charoset na surowo lub lekko przesmażyć co zabezpiecza przed ewentualną fermentacją surowych owoców.
Charoset jest jednym  z elementów talerza sederowego.
Przykłady:

Przykładowe składniki - dowolne proporcje ale bazą mają być daktyle:

daktyle pokrojone w cząstki - nawet jeśli kupisz je twardawe to po chwili w całej masie owoców stają się miękkie a potem rozkładają się samoistnie w daktylową maź-glinę podobną do marmolady nawet bez przesmażania. Wystarczy zamieszać.

jabłka lub gruszki pokrojone w kostkę, banan , śliwki suszone, wiśnie suszone, gruszki suszone, morwa suszona, żurawina suszona, wiórki kokosowe , ananasy, czekoladę itp
rodzynki
mielone gożdziki, cynamon, kardamon, imbir mielony suszony, 
trochę miodu - np. dodaję bardzo aromatyczny miód gryczany i to bardziej dla smaku niż dosłodzenia. Niektórzy dolewają soku lub wina /?/. Nie dosładzaj cukrem , bo i tak całość jest bardzo, bardzo słodka. I z czasem robi się sama z siebie jeszcze bardziej słodka.
Charoset jest bardzo smaczny i pełen witamin, odżywczy i zdrowy. Można wykorzystać go do innych przaśnych deserów np. 
; do babeczek z mąki ziemniaczanej jako masa wypełniająca
; do tortów, torcików z mąki ziemniaczanej jako przelożenie warstw
; do naleśników czy omletów z mąki ziemniaczanej  jako farsz
; do smarowania macy lub samodzielnie jako deser

inne przepisy z daktyli bez mąki pszennej i glutenowej, które wypróbuję:


Sos daktylowy - karmel daktylowy - to blendowane daktyle bez jakichkolwiek dodatków. Może służyć jako polewa do lodów, słodkich deserów, budyni, kiśli, kremów.

; kiełki to dobra propozycja. Prawidłowo zrobione nie fermentują , bo wtedy nie nadawałyby się do spożycia.

kiełki 


Trzeba być uważnym , by nie fermentowała woda w kiełkach - ferment w kiełkach oznacza zakończenie zdrowego wzrostu i może być powodem do tego, że nie będą nadawały sie do spożycia.Dlatego trzeba płukać je 2 razy dziennie.
Najróżnorodniejsze kiełki nasion.
Link do moich kiełków. Warto zaopatrzyć się w lekturę na temat hodowli kiełków.

https://pliplajnia.blogspot.com/search/label/kie%C5%82ki

KIEŁKI jako wrzutka na pieczywko / maca/ , do surówek, sałatek, sosów, jajecznicy, zup lub potraktować jako szybką przekaskę.
Szczególnie smaczne są kiełki słonecznika, rzodkiewki.
Kiełki trzeba płukać codziennie lub 2 razy dziennie.

Niektóre nasiona na kiełki  należy wcześniej moczyć w zależności od wielkości ziaren od 7-12 godzin. Więcej info pod linkiem:
https://pliplajnia.blogspot.com/2016/09/kieki-z-soi-ciecierzycy-i-soczewicy.html

Po kilku dniach zabiegów nad kiełkami objętość ziaren zwiększa się kilkukrotnie.
Strączkowe rośliny nie są uznane przez wszystkie grupy jako danie na Pesach.
Przed użyciem warto kiełki strączkowe poddusić lekko.
Na zdjęciu kiełki z fasoli mung, soczewicy i ciecierzycy.




Kiełki z soczewicy czerwonej zrobione ze zwykłej paczki kupionej w markecie. Pięknie rosną.

Jesli chcesz zatrzymać wzrost kiełków to wystarczy wstawić je do lodówki. Spowolni to wzrost.


Kiełki bardzo ładnie prezentują się z innymi warzywami.







Amarantus - a może to nie amarantus - dziś już nie pamiętam co to za kiełki takie piękne wyrosły. Bardzo ładnie wyglądają i smakują. Bardzo szybko rosną.

Je się na surowo z surówkami lub jako posypka do kanapek do potraw.






Bajaderki z ciecierzycy z mąką karobową i słonecznikiem - przekąska na słodko.

https://pliplajnia.blogspot.com/2021/03/bajaderki-karobianki-z-ciecierzycy-i.html








Pasty z ciecierzycy w 3 smakach. Przepyszna jest z dodatkiem wędzonej ryby .

Podobnie humusy. 

https://pliplajnia.blogspot.com/search/label/pasty%20pasztety



Focaccia - focca to płaskie pieczywo z mąki pszennej z kuchni włoskiej z oliwą , oliwkami i innymi dodatkami./ mąka pszenna, oliwa, woda i drożdże /

Socca / farinata/ to prowansalski , nicejski, placek z mąki z ciecierzycy z pesto, warzywami, oliwą serem i przyprawami. / mąka z ciecierzycy, oliwa i woda/; Socca można upiec z z mąki z Quinoa.
Socca to świetny zamiennik chleba.

Castagnaccio toksański wytrawny placek  z mąki kasztanowej ,wody i oliwy a bywa z dodatkami.  Znajdziesz pod tym linkiem mnóstwo potraw zastępujących chleb pszenny oraz   kuchnię bezglutenową i kilka przepisów na placki z mąki kasztanowej.

Panforte - placek - piernik bez mąki /włoski/ lub na mące kasztanowej lub orzechowej, migdałowej.. Rodzaj płaskiego bloku z bakaliami bez mleka w proszku ale z czekoladą i przyprawami piernikowymi. Można robić go w zależności od przypraw różne odmiany.

Tortille placki z ziemniaków

Torta de santiago - ciasto migdałowe bez mąki


Uwaga: /?/- ten pytajnik oznacza na blogu, że są pewne  grupy wierzących nie stosujące wymienionego produktu w tych świętach. Samemu jednak trzeba przemyśleć sprawy kwasu i fermentu na jedno z trzech pielgzrzymich świąt:  Pesachu - Przaśników  i zdecydować co będzie na stole. Warto stworzyć własną tradycję świąt zgodnych z biblijnymi zasadami. 

Dopóki masz możliwość  - dokonuj dobrych wyborów.

V. Tradycje paschalne różnych grup wierzących - linki c.d.n.
    
Talerze sederowe na Pesach wg różnych tradycji iwe propozycje - link c.d.n.
Czy talerze sederowe  tradycyjne spełniają swoje zadania zgodnie z zaleceniem Boga? Kilka uwag.
Twoje pomysły. c.d.n.





        VI. Kilka uwag o świętach Paschy i Przaśników:      
 które pomogą ci podjąć  decyzje o  świętach Paschy - kontrowersje, unieważnienia, kontynuacje
Przypomnienie o świętach biblijnych: link do  Pesach-Przaśniki/Wielkanoc/ Obrządek coroczny i na wieki ; 2Mojż.12.10,14,17,24,25;/12.1-28/ 2Mojż.34.28/29-40/;Hbr.11.28;1Kor.5.7-8;  link.

Zadaj sobie kilka pytań: 
Czy święta ustanowione przez Boga Stwórcę są ważniejsze od innych świąt wymyślonych przez człowieka ?
Czy Święte Święta ustanowione przez Boga są ważniejsze od innych świąt wymyślonych przez denominacje, organizacje religijne czy tradycję?
Czy  Święte Święta Stwórcy są ważnym czasem dla Twojego życia ? 

Kuchnia paschalna to kuchnia koszerna bez fermentów /kwasów/

Tu dla zainteresowanych jest link do wersetów biblijnych o Wielkanocy biblijnej:

PESACH /słowo hebrajskie - wyjście, przejście/   
PASCHA / słowo greckie - wejście, przejście/ 

Pascha / Pesach /  to radosne święto.

To ważne : 
Możesz świętować każde święto biblijne według przekazywanej i znanej ci tradycji ale podstawowe zasady tych świąt muszą być zgodne z zaleceniami samego Boga Stwórcy, opis znajdziesz w Biblii /Piśmie Świętym/. Ten blog zawiera święta poparte wersetami z Biblii. Warto przemyśleć .
 
Niektórzy wierzący protestują, że nie będą obchodzić Pesachu, bo to święto żydowskie a oni są chrześcijanami, ale będą obchodzić Paschę lub Wielkanoc . Otóż Pesach i Pascha, Wielka Noc, to jedno święto opisane w Biblii. A Święto powołał do życia Sam Bóg Stwórca. Przyjęło się powszechnie, że jest to święto żydowskie , być może dlatego, że  jedynie ta grupa od wieków przestrzega Bożych zasad święta Paschy / Pesachu/ i Przaśników opisanych w Tanach /Piśmie Św., Biblii/. Obchodzono Paschę np. już za czasów Mojżesza, Jozuego, Jozjasza czy Hiskiasza, za czasów Mesjasza - Jezusa /gr/ - Jeszua /hbr./ i apostołów aż do dziś. Wiele grup religijnych używa nazwy tych świąt dodając wiele innych znaczeń, dogmatów i filozofii na ten temat, często unieważniając pierwotne znaczenie tego święta i podstawowe zasady Paschy. Jednym słowem robią zamieszanie i podziały.  Dlatego zachęcam do badania Pism. 
Myślę, że najlepiej trzymać się podstaw biblijnych a nie postępować  przewrotnie wobec Prawdy. 

Kilka uwag:

yszę tu i tam, że na święta Pesach i Przaśników nie ma co jeść. Przedstawię   tylko pomysły na potrawy, by udowodnić, że to nieprawda.  Tak negatywnie na zasady świąteczne  reagują osoby bardzo przyzwyczajone do pszenicy - glutenu i potraw z niej- oraz do wieprzowiny, jakby na świecie nie było nic innego do jedzenia. To tylko przyzwyczajenie kulinarne, które można radośnie zmienić.

Trzeba wyszukać przepisy na internecie lub w książkach i wygenerować takie, które przejdą do waszej nowej rodzinnej tradycji na czas 7-iu dni świąt Paschy, Pesach, Przaśników czy tzw.Wielkiej Nocy lub Święta Wolności. A co do wolności.  Jeśli tylu ludziom udaje się posmakować  wolności, ratunku, pod silnym ramieniem Boga, to dlaczego ciebie ma nie spotkać aż  tyle szczęścia?  Sprawdzaj czy jesteś na dobrej drodze. Czy jesteś w dobrym miejscu w czasie świąt Wszechmocnego.

Przeszkodą w ułożeniu wyjątkowych potraw na te święta jest brak pomysłu, przepisów, silne przyzwyczajenia do jednostajnych potraw i wstrząs Prawdy na ten temat. To Tsunami  w całej kuchni.

Nie zrażaj się trudnościami i nabierz cierpliwości. . Nabierzesz wprawy .

Pamiętaj , że masz okazję tworzyć nową tradycję zgodną z Biblią /Tanach/ jeśli zależy ci na prawidłowych zasadach.... trzeba jednak zaplanować te święta, zorganizować i uczynić je wyjątkowymi. Nie jest to proste i nie zrobisz tego z dnia na dzień.

Najłatwiej mają osoby, które znają dietę biblijną stosowaną w ich społecznościach lub stosują dietę bezglutenową, wegetariańską, wegańską. To osoby, które są wyćwiczone w zmianach żywieniowych i przejście na tygodniowy plan potraw bez 5 zbóż i kwasów- nie stanowi dla nich problemu .

Dla tych , którzy lubią stosować Biblię praktycznie a nie teoretycznie, również nie będzie problemu ze zmianą dań świątecznych na Wielkanoc. 

Dla zainteresowanych pod koniec jest krótki opis kolacji sederowej w Pesach.

      VII. Plan przygotowania się do Paschy -Przaśników.     
Jak zaplanować przygotowania do Pesach i Przaśników , by wszystko poszło radośnie i w spokoju ? 
Jak zarządzić zapasami mąk i kasz, kwasów, w naszej kuchni, by na Pesach mieć akuratnie odpowiednie składniki spożywcze ?

1/ Spożywamy już 1-2 miesiące wcześniej zapasy spiżarniane. Zależy czym spiżarnie są wypełnione. Kontrolujemy zakupy pod względem fermentu - im bliżej świąt tym bardziej ukierunkowujemy się na odpowiednie zakupy. Trzeba to dobrze rozplanować. Dlaczego ?
2/ Nie robić kolejnych zapasów mąk i kasz aż do Wielkanocy. Zakupy na bieżąco to dobre wyjście. To produkty zakaznane - sam zdecydujesz. Zapasy zgromadzisz ponownie po Wielkanocy.
3/ Na Purim można zaplanować ciasta i potrawy z zapasów domowych, by je zużyć , upiec w prezencie dla innych osób.. I tak w każdym roku może powstać nowy zestaw potraw na słodko i słono.
4/ Zwyczaj rozdawania słodkości w Purim/ święto przed Paschą i Przaśnikami/ może być pomocny dla zużycia zapasów w spiżarni wszelkich produktów a szczególnie tych, których na Paschę nie powinno być w domu i obejściu. To pole do popisów kulinarnych i dzielenia się pysznościami 

VIII. Badamy tematy dotyczące kuchni Pesachowo-przaśnikowej

; badaj temat w Biblii o zasadach Pesach i Przaśnikach , najlepiej porównać wersety w  różnych przekładach biblijnych ,  sprawdź w oryginalnym języku Stary Testament czyli w hebrajskim i Nowy Testament w grece.

; poszukaj stron różnych grup religijnych, które obchodzą Pesach-Przaśniki wg zasad biblijnych. Zobaczysz jak można w tych świętach uczestniczyć . 

; organizowane są w Polsce i za granicą w różnych społecznościach  Pesach/Pascha/ i Przaśniki , można brać w nich udział zapisując się. 

; badaj kalendarze , hebrajski i gregoriański, by sprawdzić datę świąt ustaloną przez samego Boga. Różne społeczności stosują różne daty pomimo , że jest jedna data świąt ustalona przez Boga. 

; zobacz jak w innych denominacjach obchodzi się pod nazwą Pascha / Pesach/ lub Wielkanoc  zupełnie inne święta niż te biblijne i zmieniona jest zupełnie koncepcja i przesłanie tych świąt.

; w kuchni pesachowej przodują judaiści - z kuchni żydowskiej / książki, czasopisma, YT, internet, fora koszernej kuchni/ - tu zgłębisz fachową wiedzę na temat koszernej kuchni w Pesach i nie tylko. W grupach mesjańskich, chociaż nie we wszystkich również otrzymasz dobre wskazówki.

; zadbaj o swój rozwój  w tematach kuchni i diety biblijnej. Daj sobie na to kilka lat. Nie wszystko ogarniesz od razu. Łyżeczka za łyżeczką. Krok za krokiem. I do przodu.

; zbadaj dokładnie hebrajską  tradycję kolacji sederowej w Pesach i zobaczysz w niej  przykład zastosowania wszelkich zaleceń biblijnych. Mogą posłużyć przykładem, zainspirują cię do nowej biblijnej tradycji. 

Branie udziału w świętach, które zaleca ludzkości Bóg Stwórca, nie są grzechem.


IX. Coroczne przemyślenia  od 5783r/2023r.

Jak wykorzystać mieloną macę do potraw na Pesach i Przaśniki:
Potrawy z mąki macowej : bułeczki, pasztety, ciasta, jabłeczniki, lazagne z macy, pizza na macy, charosety, knedle z macy,jajecznice,panierka do kotletów.

Tort daktylowy na białkach
Duża Beza amaretto , 


Zebrane  etykiety:








link do tematu prawdziwej macy pesachowej wg chabad.org : 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

odezwij się